25 Şubat 2013 Pazartesi

VİNTAGE NEDİR, NE DEĞİLDİR?




Vintage uzun bir süredir herkesin dilinde olan bir terim. Özellikle modayla profesyonel olarak ilgilenenlerin ya da sadece ilgi duyanların çok aşina olduğuna eminim. Henüz değilseniz bile bu tarz butiklerin mutlaka bir veya iki defa önünden geçmişsinizdir. Belki sadece  ikinci el kıyafetler satan bir yer olduğunu düşündünüz, belki de ilgilenip içeri dahi girdiniz. Ancak ne kadar biliyor ya da bilmiyor olursanız olun şu bir gerçek : Bu ürünlere talep gerçekten gün geçtikçe fazlalaşıyor ve dolayısıyla artık özel vintage butikler sayısını ikiye katlamış durumda.  Bu nedenle biz de bu konuya kayıtsız kalamadık ve bu hafta bilen ve ve bilmeyenler için vintage konusunu ele almaya karar verdik.

Öncelikle vintage nedir bir ona bakalım. Vintage bir moda terimidir. Geçmiş yıllardaki döneme ait tek ve özel parça ya da koleksiyonlara verilen isim olarak bilinmektedir. Örneğin; Christian Dior’un 40’lardaki, Pucci’nin 60’lardaki, YSL’nin 80’lerdeki tasarımları gibi... Aslında bu terimin asıl anlamı bağbozumudur. Önce eşyalarda sonra otomobillerde daha sonralarıysa modada kullanılmaya başlanmıştır. Bu kadar yaygın olarak kullanılan bir terim olmasına rağmen anlamını tam olarak bilmeyenler ya da ikinci el ya da antika ürünlerle karıştıranlar da yok değil. Peki bir eşyanın vintage olabilmesi için ne gerekir? İkinci el mağazalarda ya da antikacılarda gördüklerimiz de vintage mıdır? Cevap tabi ki hayır. Bir eşyanın Vintage olabilmesi için belli bir geçmişi olması lazım, yani belli bir dönemi temsil edebilir, belli bir akıma ait olabilir ya da önemli bir tasarımcının ikonlaşmış tasarımı olabilir. Yani gördüğümüz her eski şeye vintage demek yanlıştır.

Diyelim ki siz de bu modaya kapılıp vintage bir ürüne sahip olmak  istediniz, peki onu nasıl kullanacaksınız?  Üzerinize giydiğinizde babaannenizin eskisini giymiş gibi mi gözükeceksiniz? Ne kadar dayanacak? İlk soruyu cevaplayarak başlayalım. Günümüzde en yaygın kullanım vintage parçalarla modern parçaları harmanlamaktır. Dantelli üstleri düz kalem eteklerle akşam yemeklerinde, yüksek belli pantolonları sade atletlerinizle kombinleyebilirsiniz. Böylelikle modern stilinizde nostaljik bir hava yaratmış olur ve babaannenizin dolabını karıştırmış gibi değil de bir stil ikonu gibi durursunuz. Peki bu ürünler ne kadar dayanır ve onları nasıl muhafaza etmeliyiz? Buyrun size bir uzman önerisi : Bazı vintage parçalar gün ışığına dayanmaz ve erir. Özellikle bu tip parçaları, sadece gece giyin, yağmurdan, sigara ateşinden ve kostüme zarar verebilecek tehlikeli keskin çanta, kemer ve aksesuvarlardan koruyup kollayın. Asılacak parçalarsa, mutlaka yumuşak askılarda, iz bırakmayacak şekilde asın. Şifon, ipek türlerini ise mutlaka ince kağıtlara sararak saklayın.

Vintage bir şekilde hayatımıza girdi. Seveni de var sevmeyeni de. Kimilerine göre v
intage bir moda akımı veya trend değil, bir yaşam biçimi. Kimilerine göre ise geçmişe özlem ya da yaratıcılığın bittiğinin bir kanıtı. Kim ne düşünürse düşünsün artık sıradan vatandaş da moda ikonları da vintage ürünleri gardırobundan eksik etmek istemiyor. Tabi halen vintage ürünlere gardırobunda yer açmamış  veya açmamakta direten insanlar da var. Peki Nayad Bal severlerin vintage modasına bakışı nedir? Geçici bir moda olarak mı yoksa bir yaşam biçimi olarak mı görüyorlar? Gerekli olduğunu mu düşünüyorlar yoksa gereksiz mi? Denediler mi yoksa henüz denemediler mi? Evet biraz da sizin fikirleriniz alalım? :) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder